Wat is capoeira ?

Capoeira is een Braziliaanse gevechtssport waarbij gevechtskunst, conditie, cultuur, filosofie, acrobatie, muziek, expressie en energie ťťn geheel vormen.

Capoeira speel je met twee personen in een kring van mensen, deze kring noemen we de 'roda'. Op het ritme van de muziek (instrumenten en zang), gaan twee spelers of 'capoeiristas' de kring in en beginnen ze een spel. Het capoeiraspel bestaat uit een constante flow van aanvallen, verdedigingen en acrobatie. Er ontstaat als het ware een dialoog van bewegingen tussen de twee spelers. Vergis je niet, capoeira is niet gebaseerd op choreografie maar we gebruiken puur onze verbeelding en reflexen.

Als een speler een trap geeft -en dus aanvalt- zal de andere speler deze trap moeten ontwijken. Daarna krijgt deze misschien de kans om een tegenaanval te doen. Acrobatie en andere bewegingen vullen dit aan en zo blijft het spel in beweging. Capoeira draait niet om winnen of verliezen en in de roda speel je geen competitiewedstrijd. Maar wanneer een speler de ander op de grond kan doen vallen, wordt dit wel als een 'overwinning' beschouwt.